HİPOPOTAMYA, OYUN DÜNYASINDA FARKLI BİR ÜTOPYA!

Sırada Hangi Video Oyun Stüdyosu Alınacak?

Sırada Hangi Video Oyun Stüdyosu Alınacak?

Video oyun stüdyolarının daha büyük şirketler tarafından satın alınması sektörde yeni bir fenomen değil, ancak son zamanlarda stüdyoların ve yayıncıların -büyük olanlar da dahil olmak üzere- satın alınma oranı çarpıcı bir şekilde arttı. Şirketler oyun endüstrisindeki varlıklarını sağlamlaştırmaya çalıştıkça, zaman son zamanlarda değişti.

Microsoft'un ZeniMax ve Bethesda'yı satın alması, Activision Blizzard'ı şaşırtıcı bir meblağ karşılığında satın alma planları için sadece bir mezeydi, Sony, Destiny 2 geliştiricisi Bungie'yi satın alarak canlı hizmet oyunlarına geçişinin temellerini atmaya başladı ve İsveçli şirket Embracer Group, dünya çapında büyük bir stüdyo koleksiyonu. Take-Two'nun sosyal ve mobil oyun geliştiricisi Zynga'yı satın almak için 12,7 milyar dolarlık planını da unutmayın. 


Peki son zamanlarda bu ani birleşme ve satın alma turunu yönlendiren nedir? Ampere Analysis'in büyük teknoloji, Netflix gibi eğlence şirketlerinden oluşan Piers Harding-Rolls yarışmasına göre, Tencent ve NetEase gibi oyun yayıncılarından küresel genişleme ve meta veri tabanı kavramı, endüstri genelinde bu büyük anlaşmaları yönlendiren faktörlerdir.

Harding-Rolls, "En büyük teknoloji şirketlerinin oyunlarına olan ilgi, çok çeşitli teknik becerilere, önde gelen bulut tabanlı yeteneklere ve çok güçlü finansal pozisyonlara sahip rakiplerin onları zorlu rakipler haline getirmesine neden oldu" dedi. "Piyasada aktif olan şirketlerin, vitrinlerin ve hizmetlerin çoğalması nedeniyle yalnızca oyun endüstrisi talebinin devam etmesi değil, aynı zamanda film ve TV gibi oyun geliştirici becerilerine artan ihtiyaç duyan bitişik sektörlerden artan talep var. "

Oyun endüstrisi ortamının değişmesi ve sektörün daha rekabetçi hale gelmesiyle, Harding-Rolls, şirketler değişen bir ortama nasıl uyum sağlayabileceklerine baktıkça, değeri 20 milyar dolar ve üzeri olan bir başka büyük satın alma veya birleşmenin bir noktada gerçekleşeceğine inanıyor. Sony'nin Bungie'yi satın alması, bu anlaşmalar için beklenebilecek yatırım seviyesinin tonunu belirledi, çünkü yaklaşık 5 milyar dolar veya altındaki yeni bir stüdyo satın alımını detaylandıran bir manşet görmek çok şaşırtıcı olmamalı.


Harding-Rolls, "Muhtemelen bu büyük anlaşmaları tekrar tekrar almayacağız, ancak sektördeki finansman ve [birleşme ve satın almalar] faaliyetinin güçlü bir hızda devam etmesini bekliyorum." Dedi. "Ancak, son haftalarda tamamlanan büyük anlaşmaların, şirketler stratejilerini yeni rekabet ortamının ışığında yeniden değerlendirdikçe, bir noktada başka bir büyük satın alma veya birleşme şansını artırdığını düşünüyorum. Bence salt oyun yayıncıları, bir dereceye kadar stratejik olarak açıkta hissediyor ve büyük teknoloji oyuncuları ve oyun platformu şirketlerine karşı en iyi nasıl rekabet edebileceklerini düşünüyor olacaklar. Büyük bir yayıncının başka bir satın alınmasını veya belki de oyuncular arasında bir birleşme görebiliriz."

Codemasters, Gearbox Software ve Asmodee gibi diğer büyük grupların hepsi kapılmışken, merak etmeniz gerekiyor: Sırada kim var?

Yüzeyde Ubisoft, satın almak için ideal bir şirket gibi görünüyor. Sağlıklı sayıda IP'ye sahiptir, dünyanın her yerinde stüdyoları vardır ve bir hizmet olarak kazançlı oyun pazarında bir güç merkezidir. Şu anda yaklaşık 6.8 milyar dolarlık piyasa değeri ile Assassin's Creed, Far Cry ve Just Dance'in evi, Microsoft veya Sony gibi şirketlerin teklif vermesi için bariz bir hedef gibi görünüyor. Yine de, Ubisoft'un Fransa'daki ana vatanı, en azını söylemek zor olan bir satın alma işlemi yaptığından, o kadar basit değil.

Wedbush analisti Michael Pachter bize, "Fransız yasaları, Fransız olmayan bir şirketin bunları satın almasını zorlaştırıyor" dedi. "Bir konsol üreticisi için en mantıklısı, IP'lerine sahip oldukları ve derin bir içerik kataloğuna sahip oldukları için, ancak bir satın almanın pek olası olmadığını düşünüyorum." 



Fransa'daki yeni mevzuat, çeşitli sektörlerde -yeni teknolojiler de dahil olmak üzere- %10'dan fazla hisse satın almak isteyen şirketlerin bunu yapmak için önce Fransız hükümetinden izin alması gerektiğinden, şirketlerin yabancı sahipliğini özellikle zorlaştırıyor. Daha önce, bu eşik %25 olarak belirlenmişti, ancak Fransız maliye bakanlığı ülke ve kimliği için stratejik olarak önemli gördüğü şirketlerin yabancı mülkiyetine ilişkin daha katı kurallar hazırladığında düşürüldü.

Şirketin kurucuları Fransız medya holdingi Vivendi'nin şirket üzerindeki kontrolünü artırma girişimlerine karşı savaşırken, Ubisoft geçmişte daha düşmanca bir devralma sürecini atlatmıştı. Bu kavga sonunda, Ubisoft'un kurucu Guillemot ailesi, Ontario Öğretmen Emeklilik Planı ve Tencent gibi çeşitli kaynaklar arasında bölünen Vivendi'nin Ubisoft hissesinin tamamen satılmasıyla sona erdi.

Tencent konusunda Çin merkezli şirket, Don't Starve geliştiricisi Klei Entertainment, İngiltere merkezli stüdyo Sumo Digital ve Back 4 Blood's Turtle Rock Studio gibi bir dizi küçük stüdyoyu da çatısı altında topluyor. Tencent ayrıca, endüstride bir dev olan Riot Games'in ve League of Legends ve Valorant gibi unvanlara sahip e-spor sahnesinin de sahibi. Tencent'in esnetecek çok mali gücü olsa da, bu sektörde üstesinden gelmesi gereken daha fazla engeli var.

Harding-Rolls, "Tencent finansal olarak çok güçlü ancak Çinli bir şirket olmak Batı'da tamamlamayı hedeflediği tüm büyük anlaşmalar üzerinde incelemeyle karşı karşıya kalacak ve bu da onu Çinli olmayan rakiplerine karşı dezavantajlı hale getiriyor" dedi. "Sonuç olarak, anlaşmalarında oldukça hedefli ve daha küçük ölçekli kalacağını düşünüyorum."

Bir sonraki anlaşmaya ilişkin spekülasyonlar - Sony'nin boru hattında daha fazlasını olduğunu onayladığı - bir markanın münhasır mülkiyeti haline getirilebilecek zengin bir IP seçimine sahip bir dizi şirket ve stüdyoya yeni bir odak noktası yerleştirdi. benzersiz metaverse Japonya uzun zamandır Xbox markasının geleneksel olarak bir yer edinmek için mücadele ettiği büyük bir pazar olmuştur ve birkaç büyük satın alma, Xbox'ın markasını bu pazarda büyütmesine yardımcı olabilir; bu, şirketin son zamanlarda yenilenen enerjiyle aktif olarak takip ettiği bir hedeftir. . Alternatif olarak Sony, anavatan avantajını daha da artırarak birkaç anlaşmayı güvence altına alabilir.

Üç büyük oyunun üçüncü markası olan Nintendo'ya gelince? Şirket, her şeyden önce ödüllendirdiği "Nintendo DNA'sını" taşımayan stüdyoları nadiren satın alıyor ve şimdilik, altında çalışmakta olduğu geliştiricilere daha fazla yatırım yapmakta sabırlı.

Japon yazılım devi tüm zamanların en popüler IP'lerinden bazılarına ev sahipliği yaptığından, Capcom herhangi bir şirketin oyun portföyü için büyük bir destek olacaktır. Capcom'un Monster Hunter, Resident Evil ve Devil May Cry özellikleri, Street Fighter franchise'ı ile dövüş oyunu topluluğunda bir miktar alan belirlemenin ötesinde, yıllar içinde hem ticari hem de kritik başarı elde etti. (Sony'nin Bungie'yi satın almasını motive etmiş olabilecek, Capcom franchise'larında oyun dışı fırsatlar unsuru da var.)

Ardından, IP kitaplığında Final Fantasy ve Dragon Quest ile bir RPG devi olan Square Enix var. Square Enix, daha önce Sony ile Final Fantasy VII Remake gibi süreli münhasırlık anlaşmaları yaptı, ancak gerçek değeri, her yıl etkileyici gelir rakamları üreten birden fazla oyuna sahip olduğu mobil alanda olabilir. Square Enix, geçen yıl herhangi bir satın alma teklifi almadığını veya kendisini satışa çıkarmakla ilgilenmediğini belirten bir açıklama yayınlamış olsa da, son değişiklikler bir fikir değişikliğine izin verebilir.

Sonic the Hedgehog ve bir dizi diğer eski IP'ler gibi özellikler sayesinde Sega başka bir ana hedef olacaktır, Konami bu günlerde kumar sektörüne daha fazla odaklanmış olmasına rağmen zengin özelliklere sahip bir şirkettir ve EA sulu bir hedef olacaktır. Microsoft, Xbox Game Pass bonusu olarak şirketin EA Play hizmetinden zaten birden fazla oyun sunuyor olsa da, EA'nın spor, sürüş ve fantezi franchise'larına sınırsız erişime sahip olmak çekici bir teklif olacaktır.

Şu anda her şey mümkün ve Amazon ve Google gibi diğer teknoloji devleri muhtemelen kendi stratejilerini yeniden değerlendirirken, video oyun endüstrisindeki konsolidasyon mevsimi - ki bu sadece 2022'de 150 milyar doları aşabilir - yeni başladık. 

Benzer Yazılar

Amazon Prime Üyeleri Nisan Ayında 12 Ücretsiz Oyun Kazanabilecek

Amazon Prime Üyeleri Nisan Ayında 1...

Devamını Oku
CD Projekt, Cyberpunk 2077 ve Witcher Mobil Oyunlarının Gelecekte Gelebileceğini Söyledi

CD Projekt, Cyberpunk 2077 ve Witch...

Devamını Oku
GTA 6 "2025 Başını" Hedefliyor Ancak 2026'ya Kayabilir - Rapor Üretimin gerilediği söyleniyor.

GTA 6 "2025 Başını" Hedefliyor Anca...

Devamını Oku
Valorant’ın Yeni Ajanı Ölüm Makinası Clove!

Valorant’ın Yeni Ajanı Ölüm Makinas...

Devamını Oku
Marvel 1943: Rise of Hydra Duyuruldu!

Marvel 1943: Rise of Hydra Duyuruld...

Devamını Oku
Şifrenizi mi unuttunuz?

Kişisel verileriniz, Hipopotamya'daki deneyiminizi geliştirmek, hesabınıza erişimi yönetmek ve aşağıda açıklanan diğer amaçlar için kullanılacaktır.

Bayi olmak istiyor musunuz?

Sosyal medya hesabınızla giriş yapın